17 Milyar Dolarlık Hazine!
17 Milyar Dolar değerinde hazine! Define avcılarının gözlerini yuvasından fırlatacak kadar büyük bir meblağ, değil mi?
Defineler toprak altında gömülü olduğu gibi denizin dibinde de bulunabiliyor. Yabancı basın organlarından aldığımız bir haberi siz dedektör meraklıları için aşağıda paylaşıyoruz:
Kaynak: ABCNews
En Değerli Hazine: 1708’den Kalma 17 Milyar Dolar Değerindeki İspanyol Batık Gemisi Kurtarılacak
1708 yılında İngiliz savaş gemileri tarafından Kolombiya kıyılarında batırılan San José, en değerli hazine olarak biliniyor. İspanyol kadırgası San José, Kolombiya sularında batmasının yüzyıllar sonra ve neredeyse on yıl sonra keşfedilmesinin ardından, tahmini 17 milyar dolarlık batık gemi, yetkililere göre en erken Nisan ayında kurtarılacak.
150 fit uzunluğundaki, 64 toplu, üç direkli kadırga gemisinin hazinesi, Haziran 2022’de Kolombiya Deniz Kuvvetleri dalgıçlarının bulgularına göre 200 ton gümüş ve zümrüt, 11 milyon altın sikke, sağlam bir Çin yemek takımı ve porselen çömlekten oluşuyor.
Mevcut Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, kurtarmanın Kültür, Sanat ve Bilgi Bakanlığı, Ulusal Deniz Kuvvetleri Genel Denizcilik Direktörlüğü ve Kolombiya Antropoloji ve Tarih Enstitüsü tarafından koordine edilmesini emretti.
San José, 1708’de İspanya’ya geri dönerken İspanyol Veraset Savaşı’nı finanse etmeye yardımcı olması için gönderilen bir hazine yüklüyken, İngiliz savaş gemileri tarafından batırıldı.
2015’e kadar gizemini koruyan geminin derin deniz konumu, Kolombiya yetkililerine göre Kolombiya’nın Karayip kıyısındaki bir liman şehri olan Cartagena’ya yakın.
2015 Aralık ayında, eski başkan Santos, San José kadırgasının keşfini duyurarak, geminin ganimetinin hak sahibi üzerine uluslararası bir tartışma başlattı.
Kolombiya, İspanya, Bolivya yerli grupları ve bir Amerikan kurtarma şirketi, geminin tarihsel enkazının yasal sahibi olmaya çalıştı.
Bir ABD kurtarma şirketi olan Sea Search Armada (SSA), 1981’de San José’nin konumunu bulduklarını iddia etti ve geminin kurtarılması için Kolombiya aleyhine yasal sahiplik iddiasında bulundu.
ABD Yine İşin İçinde!
Ancak, bir ABD mahkemesi, 2011’de gemiyi Kolombiya devletinin malı olarak ilan etti.
2018’de, UNESCO, Kolombiya hükümeti’nin San José’nin bazı artefaktlarını kurtarma maliyetlerini karşılamak için açık artırmaya çıkarmaya çalıştığında müdahale etti.
“Kolombiya’nın kültürel mirasının ticari sömürüsü, özellikle UNESCO’nun Su Altı Kültürel Miras Sözleşmesi’nde belirtildiği gibi en iyi bilimsel standartlar ve uluslararası etik prensiplere aykırıdır,” kültürel ajansın Kolombiya Kültür Bakanı Mariana Garces Cordoba’ya bir mektubunda belirtildiği gibi.
2022 Mayıs ayında, “Kolombiyalıların paha biçilmez kültürel mirasının ulusal düzeyde korunan bir arkeolojik alan figürü altında tutulmasına karar verildi,” deniliyor.
San José’nin battığı 316 yıl boyunca, gemi doğal okyanus aşınması dışında dokunulmamış olarak kaldı.
Yetkililere göre, Kolombiya Devleti, kurtarma sürecine 17,962 milyar pesos ($1,073,646) yatırım yapacak.
Not: Yazı, okunabilirliğin artırılması için düzenlenmiştir…